צריכת מאכלים מטוגנים נמצאה כמעלה סיכון לסרטן הערמונית. אז מה כדאי לעשות?

מאמר שפורסם החודש (ינואר 2013) בירחון PROSTATE THE ע"י חוקרים במרכז לחקר הסרטן בסיאטל טוען כי גברים הצורכים באופן קבוע מאכלים מטוגנים מגבירים את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית.
זהו המחקר הראשון המראה קשר בין צריכה קבועה של אוכל מטוגן ובין הגברת הסיכון לחלות בסרטן הערמונית.
החוקרים נתחו נתונים משני מחקרים קודמים שכללו 3000 נבדקים (חציים חולי סרטן הערמונית וחציים בריאים) , בגילאים 35-74.
המשתתפים התבקשו למלא שאלון על הרגלי התזונה שלהם
הקשר בין סרטן הערמונית וצריכה קבועה של מזונות מטוגנים היה מובהק ברמת צריכה של פעם בשבוע או יותר. המחקר מצא כי כי צריכה של מזונות מטוגנים בשמן עמוק באופן קבוע , פעם בשבוע או יותר מגבירה את הסיכון לפתח סרטן הערמונית ב 30%-37%

מדוע?

[unordered_list style="green-dot"]

    • אחת הסיבות המרכזיות קשורה כנראה לעובדה שחימום שמן לטמפרטורות גבוהות (כמו אלו בטיגון עמוק) מייצר חומרים מסרטנים. חומרים כגון אקרילימייד או אלדהייד הם כימיקלים מסרטנים הנוצרים בבשר או במזונות עשירים בפחמימות כאשר הללו מבושלים בטמפרטורות גבוהות
    • סיבה נוספת היא ייצור מוגבר של חומרים מחמצנים (GLYCATION END PRODUCTS ) . חומרים מחמצנים נוצרים כאשר חלבונים או שומנים באים במגע עם סוכרים ללא תיווך של מים. ולכן מאכלים מטוגנים, מושחמים או חרוכים מכילים כולם כמות גבוהה של חומרים מחמצנים.
    • חומרים מחמצנים אלו נמצאו קשורים קשר ישיר להגברת הסיכון לחלות באלצהיימר, סרטנים מסוגים שונים, מחלות לב ובעוד מחלות כרוניות, שכן הם "מקצרים את החיים" של תאים בריאים, ותורמים באופן ישיר להווצרותם של מצבי דלקת.

    אז מה כן כדאי לעשות ?

    [unordered_list style="green-dot"]

      • הקפידו לאכול כמות גדולה של ירקות ופירות טריים, מבושלים או מאודים (ולא חרוכים או מטוגנים) אלו מכילים את הכמות הנמוכה ביותר של חומרים מחמצנים.
      • שתיית תה ירוק מקטינה משמעותית את ספיגתם של חומרים מחמצנים – זהו כנראה אחד המנגנונים בזכותם התה הירוק הינו בצמרת רשימת המזונות האנטי סרטניים . שתו תה ירוק בחליטה באופן קבוע.
      • מזונות נוספים המקטינים את הווצרותם או ספיגתם של חומרים מחמצנים בגוף הם: כורכום, רוזמרין, ועוד אנטי אוקסידנטים ופיטונוטריאנטים המצויים בעשבי תיבול ותבלינים שונים כגון שום, מרווה, פלפל אנגלי, בזיליקום, לימונית מליסה ועוד רבים אחרים. זהו עוד "הסבר אקדמי" להמלצה לצרוך ליד מנת הדגנים או הבשר סלט ירקות גדול.
      • איך להכין בשר ?
      o בשר מכיל כמות גבוהה של חומרים מחמצנים. כעיקרון עדיף להמעיט בצריכת בשר מכל סוג שהוא. אם וכאשר אתם צורכים בשר :
      • טכניקות בישול שונות גורמות להפחתה בההוצרות החומרים המחמצנים:
      o עדיף לבשל בשר מאשר לטגן אותן. רמת החומרים המסרטנים עלתה ככל שארך זמן הטיגון או כהשתמשו בשמן מספר פעמים. לדוגמה: חזה עוף המטוגן במשך 20 דקות מכיל פי 9 חומרים מחמצנים מאשר חזה עוף מבושל.
      o עדיף להשתמש בטמפרטורת בישול נמוכה לאורך זמן מאשר לחרוך בשר או לבשלו למשך זמן קצר בטמפרטורה גבוהה.
      o השרייה של בשר במרינדה המכילה חומרים חומציים כגון: חומץ או מיץ לימון תורמת להפחתה משמעותית בחומרים מחמצנים.
      o דרך נוספת להקטין את כמות החומרים המחמצנים היא לצרוך בשר בדרגת עשיה "MEDIUM ולא "WELL DONE ".

      איך ניתן להעריך את מצב הנזק החימצוני בגוף שלכם?

      [unordered_list style="green-dot"]

        o בבדיקת שתן ייעודית במעבדות מחקר מסוימות בארה"ב ניתן למדוד את כמות הנזק החימצוני בגוף שלכם. אני נעזרת בבדיקה זו בכדי להעריך את מצבכם ולהציע פתרונות תזונתיים, וכן לטייב את השימוש בתוספים וצמחי מרפא. בדיקה זו מומלצת במיוחד לאנשים עם תזונה לא אופטימלית וכן לאלו שבהיסטוריה המשפחתית שלהם יש מקרים של סרטן ומחלות כרוניות כגון אלצהיימר ומחלות לב. המדע של היום מאפשר להעריך באופן מדוייק למדי את המתחולל בגופכם ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות. כדאי להעזר בו.