פיסטוקים וקינואה = סיכון נמוך יותר לסרטן שד
מחקר שהתפרסם החודש מצא כי רמה גבוהה של ויטמין B6 מורידה משמעותית סיכון לתחלואה בסרטן שד פולשני לנשים בגיל המעבר
שימוש בוטמינים ותוספי מזון שונים בכדי להוריד סיכון למחלות שונות בכלל ולסרטן בפרט הוא נושא שמעסיק את רובינו. מטופלים רבים רוצים להשתמש בתוספים שונים בכדי להוריד סיכון לתחלואה, אך תוהים האם יש בהם תועלת מוכחת . המחקר בתחום הזה הוא רחב ובלתי פוסק, ודורש קריאה דקדקנית מחד, וראייה כוללת מאידך .
המחקר שהתפרסם בכתב העת החשוב
Cancer , Epidemiology, Biomarkers & Prevention
המחקר מדווח על קשר בין רמות גבוהות יותר של ויטמין B6 וסיכון נמוך יותר לסרטן שד .
המחקר שנערך במקביל במרכזי הסרטן של אוניברסיטת הוואי ודרום קליפורניה כלל 1,412 נשים, מחציתן חולות סרטן שד ומחציתן נשים בריאות , ששימשו כקבוצת ביקורת.
נשים שרמות ויטמין B6 שלהן היו גבוהות היו משמעותית בסיכון נמוך יותר (כ 30% הפחתת סיכון) לחלות בסרטן שד פולשני .
הקשר בין רמת הויטמין לסיכון לתחלואה נמצא חזק ביותר בגידולים הורמונאליים אצל נשים אחרי גיל המעבר.
הקשר בין רמות גבוהות יותר של ויטמין B6 וסיכון מופחת לסרטן שד פולשני אינו חדש . מחקרים קודמים במעבדות מצאו כי מינונים גבוהים של ויטמין B6 הפחיתו משמעותית את הצמיחה של תאים סרטניים.
מנגנון הפעולה המדוייק באמצעותו ויטמין B6 מפחית סיכון למחלה אינו ידוע, הנחת המחקר היא כי הדבר קשור במספר תכונות של הויטמין כגון היותו נוגד חימצון ואנטי דלקתי, והיותו חיוני להתהוותם של יותר מ 100 תהליכים שונים בגוף.
המחקר הנוכחי מצטרף ל 2 מחקרים אחירים שנערכו לאחרונה, ומספק תמיכה עובדתית משמעותית להנחת העבודה כי רמות גבוהות יותר של ויטמין B6 מפחיתות סיכון לסרטן שד אחרי גיל המעבר.
מחקר אחר שפורסם בירחון הרפואי JAMA בשנת 2010 מצא סיכון מופחת לתחלואה בסרטן מערכת העיכול אצל אנשים בעלי רמת ויטמין B6 גבוהה בדם.
אז כיצד נעלה את רמת ה B6 בגוף ?
בראש ובראשונה באמצעות תזונה נכונה: B6 מצוי בשפע בקליפות של דגנים כגון: לחם מלא, אורז חום, קינואה, כוסמת וגריסים . דגנים מעובדים לעומת זאת, מאבדים עד 95% מתכולת ה B6 שלהם, שכן רוב הוטימין מצוי בקליפת הדגן המוסרת בתהליך העיבוד. סיבה נוספת להמנע מקמח לבן ודגנים מעובדים ולהתרכז בגרסאות הלא מעובדות שלהם.
במשפחת האגוזים והשקדים: פיסטוקים מכילים את הכמות הנכבדה ביותר של B6. מומלץ לצרוך את אגוזי הפיסטוק בצורתם הטבעית, שכן הקלייה מורידה את כמות הויטמין ב 30% ויותר.
בנוסף גרעיני חמניות, אגוזי קאשיו וזרעי שומשום מלא גם הם מכילים כמות נכבדה של B6
ירקות: שום, פטריות שיטאקי, תרד, פלפלים, אפונה, בטטות, ברוקולי ואספרגוס, וכן תפוחי אדמה על קליפתם – כולם עשירים בויטמין B6
ומן החי: טונה, עוף ובקר גם הם מקורות עשירים בויטמין
כדאי לדעת כי כמויות נכבדות של B6 נהרסות בזמן בישול או הקפאה : ירקות מבושלים או קפואים יאבדו כמעט חצי מתכולת ה B6 שלהם.
B6 הוא ויטמין המסיס במים, כלומר הוא מופרש בשתן, ולכן המלצתי היא הקפדה על צריכה גבוהה של מזונות עשירים ב B6 בדיאטה היומית
מצבים בריאותיים שונים גורמים לצריכה מוגברת של ויטמין B6 : ע"י הגוף:
חולי סרטן ,חולי צליאק, אוטיסטים, קשישים, אנשים עם מחלות כבד או כליות, נשים בהריון או אנשים במתח מתמשך – כולם צריכים כמויות גדולות יותר של B6.
במקביל : צריכת אלכוהול קבועה, שימוש בגלולות למניעת הריון, סוגים שונים של אנטיביוטיקה ותרופות נוספות מורידות את רמת הויטמין בדם.
לכל אלו כדאי יהיה להשתמש בתוסף של ויטמין B COMPLEX המכיל בין 30-50 מ"ג של ויטמין B6 על בסיס יומיומי .