הרפואה הפונקציונאלית (תפקודית) היא גישה רפואית כוללת העוסקת באופטימיזציה של תפקודי הגוף. בבסיס הגישה עומדת הדעה כי חוסר איזון במערכות הגוף השונות הוא מהגורמים המרכזיים למחלות רבות. תזונה לקויה, בעיות כרוניות במערכת העיכול, נטיות גנטיות, חשיפה לרעלים, עומס מתחים נפשיים, ועוד, כל אלו עלולים לגרום למחלות רבות.
היסטוריה רפואית, שאלונים, בדיקות דם וכן בדיקות מעבדה פונקציונאליות מתקדמות ומדויקות ביותר, מאפשרות כיום זיהוי מדויק יותר של גורמים למצבי חולי וחוסר שונים בגוף.
הטיפול מעניק כלים ליישום יום יומי הכוללים: שינויים בתזונה ובאורחות חיים. תוספי תזונה , צמחי מרפא, הפחתת גורמי דחק (stressors) אישיים וסביבתיים.
מטרת הטיפול היא להגיע למצב בריאות ותפקוד אופטימאליים.
העקרונות המרכזיים של הרפואה הפונקציונאלית הם:
1. הסתכלות כוללת – בריאות ומחלה הם מכלול של מצב גופני, מנטאלי, רגשי, סביבתי וחברתי. תפקודי הגוף האנושי מקבילים לרשת מתוחכמת של מערכות שלובות התלויות זו בזו.אנו יודעים למשל, כי חוסר איזון תזונתי יכול לגרום לבעיות הורמונליות, וכי בעיות במערכת העיכול משפיעות השפעה ניכרת על מערכת החיסון. הרפואה הפונקציונאלית מסתכלת על כל המערכות ומנסה להבין את השפעתן אחת על השנייה.
2. טיפול ממוקד אדם – לכל אדם סיפור חיים ייחודי . השונות בנינו באה לידי ביטוי, בין היתר, גם במצבי בריאות וחולי, ולכן אין טיפול אחד למחלה אחת . הטיפול מותאם לאדם ולמצב עמו הוא מתמודד.
3. טיפול במקור – מטרתנו היא לא רק הקלה סימפטומטית. הרפואה הפונקציונאלית מחפשת את הסיבות והגורמים למחלה, ומטפלת בהם. כשמאתרים את מקור הבעיה הפתרון קל יותר. בנוסף הרפואה הפונקציונאלית מטפחת את ההבנה כי מניעה היא הדרך הטובה ביותר לשמור על בריאות ואיכות חיים.
חיזוק כוחות הריפוי של הטבע – בכל מערכת חיים טבוע כח ריפוי טבעי, שמטרתו לקיים בריאות מיטבית. מטרתנו היא לתמוך, לקדם ולחזק כוח זה.
4. שאיפה לבריאות מיטבית – בריאות היא הרבה מעבר למצב של העדר חולי. בריאות היא מצב בו אדם מתפקד במיטבו בכל הרמות, ומרגיש חיוני, אנרגטי וחיובי.
בגישה הפונקציונאלית המטופל הוא שותף מלא בתהליך הריפוי.
באיזה סוגי בעיות מטפלת רפואה פונקציונאלית ?
רפואה פונקציונאלית מתמקדת בטיפול בבעיות כרוניות. מחלות כגון מחלות לב, מחלות אוטו-אימוניות, בעיות במערכת העיכול, וסוגים שונים של סרטן. מחלות אקוטיות ומצבי חירום אינם מתאימים למודל הפונקציונאלי, והטיפול המיטבי בהם הוא באמצעות הרפואה הקונבנציונאלית.
במה רפואה פונקציונאלית שונה מרפואה "רגילה" ?
בעוד ברפואה "רגילה" מטפלים בבעיות כרוניות בעיקר באמצעות תרופות שונות המקילות על התסמינים, אך לרוב אינם מתייחסים לגורמי הבעיה. רפואה פונקציונלית מתמקדת בעיקר באיזון ותיקון הגורמים לבעיות בריאות שונות. לדוגמה בעיה של מיגרנות. ברפואה "רגילה" ייתנו למטופל תרופות שונות בניסיון לפתור את כאבי הראש. ברפואה פונקציונאלית ינסו לאתר רגישויות למזון וחסרים בויטמינים או מינרלים שונים העלולים לגרום לכאבי ראש, כגון מגנזיום. ניסיונות אלו יעקבו אחר יומן תזונה ויעזרו בדיקות מעבה מתקדמות ע"פ הצורך.