זהו הציר המרכזי עליו מתבסס המטבח. הבסיס לכל מרק,תבשיל, דגן, ולמעשה כמעט לכל ארוחה. הכינו ציר שכזה פעם בשבוע, ותתענגו מהטעם ומתוספת המינרלים וויטמינים שהוא מוסיף לכל מה שתבחרו לבשל. ביום חורף קר – נהדר ללגום את הציר בתור משקה חם ומזין.
• הרבה ירקות: בצל סגול, בטטה, תפוח אדמה, כרישה, דלעת, עלי סלק, פטרוזיליה, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, קישוא, גזר לא חייבים להשתמש בכל הירקות, אבל כדאי שתהיה נציגות יפה לרובם.
• בגירסה הלא צמחונית:
o נוסיף לסיר 3-4 עצמות בקר עם מח עצם ואפשר עם מעט בשר .
• מלח ים וגרגירי פלפל שחור לפי הטעם
• עלה דפנה
• שמים את כל המצרכים בסיר הכי גדול שיש בבית (סיר הטשולנט) וממלאים במים
• מביאים לרתיחה, מכסים, ומבשלים ברתיחה עדינה לפחות 5-6 שעות. מומלץ מאד לשים את הסיר בתנור, בחום של 110 מעלות, ופשוט לתת לו לבלות את הלילה בתנור.
• למחרת מסננים את הציר וזורקים את הירקות.
• מקררים את הציר במקרר ולמחרת מסירים את שכבת השומן המתקשה למעלה ומשליכים לפח.
• הציר הזה יהווה את הבסיס להכנה של מרקים, תבשילי דגנים וקטניות וסתם כמשקה טעים ומחמם ליום חורפי.
• יישמר במקרר 2-3 ימים. מומלץ לחלק לכלים קטנים ולהקפיא.
• כשמבשלים סיר כוסמת, אורז מלא, קינואה או כל תבשיל דגנים אחר מומלץ להחליף חצי מכמות המים בציר.