עדכון החודש: אוגוסט 2013
חברים יקרים,
אחרי חודשיים עמוסים במיוחד, הגיע הזמן להתעדכן ולהתחדש. מצידכם הגיעו בקשות להתייחס לנושאים שונים בינהם : מהי הדיאטה האידאלית ? (שאלה טובה) איך להתמודד עם חשק במתוקים ? (עוד שאלה מצויינת) ואילו דגים מומלץ לצרוך ? (עוד שאלה לא פשוטה כלל) – ועל אלו אני מבטיחה לענות בעידכון הבא, שיגיע כבר בספטמבר.
הפעם בחזרה לאחד החלקים החביבים עלי בעבודתי: קריאת מחקר מדעי ותרגומו לכללים אותם ניתן ליישם בצורה קלה ופשוטה בקליניקה ובמטבח ובחיי היום יום של כולנו. החודש בחרתי לייחד את המידעון לשניים מהנושאים שבלטו בחודשים האחרונים:
- מחקר מדעי – איך נדע למה להאמין ?
- מזון שהוא תרופה אצלינו בגינה.
מחקר מדעי – איך נדע למה להאמין ?
מחקר חדש שהתפרסם בחודש האחרון וזכה להדים רבים טוען כי צריכה של אומגה 3 מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית . מיותר לציין כי העיתונות הפופלארית חגגה, ורבים נחרדו לחשוב שהתוסף אותו הם נוטלים טומן בחובו סיכון לא מבוטל. האמנם ???
קריאה מדוקדקת של המאמר העלתה סימני שאלה גדולים מאד לגבי המחקר ומסקנותיו (מן הסתם לא רק אצלי, אלא גם אצל גדולים וטובים ממני) . אנסה לתמצת את הביקורות בצורה קריאה ולא מייגעת, אך אם מישהו מכם מעוניין בפירוט יותר מדעי – אל תהססו:
- העבודה הזו לא חקרה את ההשפעות של אומגה 3 על סרטן הערמונית, אלא השתמשה בנתוניםשל 6% מהמשתתפים במחקר אחר.
- איך ? המחקר השתמש בשיטת בדיקה לא נכונה של רמת אומגה 3 בדם
- כמה ? ניתוח ההשפעה/ הקשר בין אומגה 3 לסיכון לתחלואה היה מבוסס על בדיקת דם אחת , שנלקחה בתחילת המחקר. למרות שתקופת המעקב היתה 6-9 שנים .
- מה אומרים מחקרים אחרים?
המחקר הזה עומד בניגוד לכל מה שאנחנו יודעים עד היום על אומגה 3 וסרטן ערמונית: לפחות 4 מחקרים אחרים שהתפרסמו בעשור האחרון ועקבו אחרי מאות אלפי גברים במשך מספר שנים מצאו סיכון נמוך יותר לתחלואה והן לתמותה מסרטן הערמונית אצל גברים שהרבו לצרוך דגים ושהיו בעלי רמות אומגה 3 גבוהות בדם. למעשה כל ארגוני הבריאות החשובים בעולם ממליצים על צריכת אומגה 3 כדרך להפחתת הסיכון לתחלואה בסרטן.
מה למדנו ? טוב להתעדכן במחקר אך כדאי לקרוא את המחקרים בצורה מעמיקה ודקדקנית, או ליתר דיוק להתייעץ באנשי מקצוע שזהו תפקידם. כשצץ מידע חדש, אין להתעלם ממנו, אך כדאי לבחון אותו בקונטקסט של מה שידוע לנו, ולנסות להבין האם זו פריצת דרך או אולי מידע שמקורו בטעות (או הטעיה ?)
אז מה לעשות ? ע"פ כל מה שידוע לנו היום אומגה 3 הוא תוסף בטוח וחשוב. כרגיל, כדאי להתבסס בראש ובראשונה על תזונה (דגי מים קרים , אגוזי מלך וזרעי פשתן כולם מהווים מקור טוב לאומגה 3 ). גם לתוספי אומגה 3 יש מקום חשוב בעיקר במניעת מחלות לב והאטת תהליכים דלקתיים וסרטניים. הצריכה המומלצת היא 2-6 גרם ליום. ההמלצה הנוכחית (אפילו של מוסד שמרני כגון קופת חולים כללית J) היא לא להפחית צריכת אומגה 3 לא מתזונה ולא מתוספים.
מזון שהוא תרופה אצלינו בגינה
העיקרון ברפואה תזונתית הוא כשמו: להפוך את התזונה לסוג של תרופה. בחודשים האחרונים התפרסמו מחקרים לא מעטים על פלבונים, פלבנואידים ופיטוכימיקלים שונים והיכולות המופלאות שלהם להיטיב עם בריאותינו. בסרטן שד וסרטנים הורמונאליים אחרים יש עדויות מחקריות לא מעטות על היכולות המפליאות של חומרים בשם אפיגנין, לוטאולין , חומצה אורסולית ואחרים לאזן פעילות הורמונאלית בגוף, לעכב התפתחות של תאים סרטניים במספר מנגנונים שונים, לתמוך בתפקוד תקין של מערכת החיסון ולצמצם פעילות של דלקות כרוניות.
מייד תשאלו מהם הרכיבים המופלאים הללו והיכן ניתן לרכוש אותם ? האם הם באים מיערות הגשם ? מהררי מונגוליה ? משבטים נידחים באפריקה?
התשובה המפליאה היא שחומרים אלו הם למעשה שמות של פלבונואידים (רכיבים קטנטנים שמתחבאים בפירות וירקות ) ולמרבה השמחה הם לא טמונים דווקא בצמחים נדירים אלא נמצאים ממש כאן אצלינו: בחצר, באדנית ואצל הירקן השכונתי. בפירות , ירקות, עשבי תיבול ותבלינים שנגישים לנו במשך כל עונות השנה:
- אפיגנין למשל מצוי בבצל סגול, פטרוזיליה, סלרי, ברוקולי תפוזים ותפוחים.
- לוטאולין מצוי בטרגון וטימין, גזרים ופלפלים , תפוחים וברוקולי
- חומצה אורסולית מצויה בלוונדר, רוזמרין ומרווה.
מחקר שהתפרסם ב International Journal of Oncology מציין כי הפעילות האנטי אסטרוגנית של אפיגנין היא משמעותית ל"נירמול" של תאי סרטן שד וכמו כן היא אנטי דלקתית ומחזקת את מערכת החיסון.
ובמחקר שהתפרסם רק בחודש האחרון, עקבו אחרי 75,000 נשים לאורך מספר שנים ומצאו כי נשים שצרכו באופן קבוע אוכמניות ואפרסקים/נקטרינות היו בעלות סיכון נמוך משמעותית לפתח סרטן שד כנראה הודות לפלבנואידים השונים המצויים בהם.
מה למדנו ? עשבי תיבול יומיומיים כגון: פטרוזיליה, בזיליקום, רוזמרין ומרווה וכן ירקות ופירות מקומיים כגון: פלפלים, ברוקולי, סלרי , כרוב ואפרסק כולם מכילים שפע של רכיבים בעלי פעילות אנטי סרטנית ואנטי דלקתית משמעותית.
איך ליישם ? השתדלו להקפיד על צריכה יומיומית גבוהה של ירקות ועשבי תבלין . אחת הדרכים הקלות והטעימות בקיץ החם שלנו והטעימות היא להתרגל לשתות חליטת צמחים טריים מעשבים כגון: מרווה, רוזמרין, טימין, לואיזה ומליסה.
גוונו – שם המשחק הוא גיוון: היום תפוח ואגס, ומחר אוכמניות ואפרסק. היום סלט חסות, מלפפונים, פטרוזיליה וכרוב ומחר ברוקולי, רוקט, גזר וקולראבי.
דרך קלה לצרוך יותר פלבנואידים היא באמצעות חליטות צמחים שונות. ראו למשל תחת מתכונים: לימונדת פירות יער ורוזמרין