ספטמבר 2014 – עודף משקל וסרטן שד – האם יש קשר?

שלום חברים,
ספטמבר כבר כמעט מאחורינו ושנה חדשה לפנינו. חודש אוקטובר הוא חודש המודעות לסרטן השד, והידיעון הראשון של השנה החדשה מוקדש לנושא המרתק של הקשר בין סרטן שד ועודף משקל.  עוד סיבה מצויינת לפתוח את השנה החדשה עם החלטה לשמור על משקל תקין.
בתחתית המייל תמצאו גם קישור לעוגת דבש-תפוח בגירסה בריאה יותר מרוב העוגות שאתם מכירים. נסו ותהנו.
סרטן שד, השמנה ועודף משקל – האם יש  קשר?
סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים (אחד מכל שלושה).
לפי נתוני האגודה הישראלית למלחמה בסרטן אחת מ-7.5 נשים תחלה במהלך חייה בסרטן השד. מטבע הדברים, מסעות פרסום רבים עוסקים בהעלאת המודעות לגילוי מוקדם של המחלה: מישוש עצמי וע"י כירורג שד, ממוגרפיה, אולטרהסאונד וטכנולוגיות אחרות כולן מומלצות כמעקב שיגרתי וקבוע לגילוי מוקדם.  אך כולנו נסכים שהטוב ביותר היה למנוע או להפחית את הסיכון לתחלואה.
ואכן, מעבר למודעות לגילוי מוקדם, קיים עניין הולך וגובר בזיהוי והבנה טובים יותר של גורמי הסיכון למחלה, ובמיוחד מעניינים אותנו גורמי הסיכון הנמצאים בשליטתינו.
אחד מהגורמים שמעוררים עניין רב בשנים האחרונות הוא הקשר בין עודף משקל וסרטן.
רובינו מודעים היטב לכך שעודף משקל מגביר את הסיכון למחלות לב, סכרת ומחלות כרוניות רבות נוספות. אך הקשר שבין עודף משקל  וסרטן שד (וסוגי סרטן רבים נוספים) לא זכה עדיין לתשומת לב ציבורית נרחבת, ורבים האנשים המתפלאים לשמוע שמשקל עודף מגביר גם את הסיכון לתחלואה בסוגי סרטן שונים.
שאלות בנושא  הקשר שבין משקל וסרטן שד נעשו בוערות במיוחד נוכח העובדה שבעולם המודרני עודף משקל הפך למגיפה. בארה"ב יותר מ 68% מהאוכלוסיה הבוגרת נחשבים כבעלי עודף משקל ואחוז האנשים עם עודף משקל קיצוני הולכים ועולים משמעותית משנה לשנה (כרגע 6%).
למרות שבעשור האחרון  הולך ומצטבר גוף מחקר משמעותי  בנושא, החוקרים מתריעים על חוסר מודעות מספקת הן בקרב הממסד הרפואי והן בקרב הציבור.
מטה אנליזה שהתפרסמה בירחון הרפואי החשוב LANCET   ב 2008 עקבה אחרי 280,000 מקרים של סרטן ומצאה קשר חיובי מובהק בין עודף משקל לתחלואה בסוגים רבים של סרטן.
אז מה אנחנו בעצם יודעים  על הקשר שבין עודף משקל וסרטן שד ?
האם עודף משקל מעלה את הסיכון לתחלואה בסרטן שד?
כן !  מספר מחקרים בשנים האחרונות מצאו קשר חיובי בין עודף משקל לבין הסיכון לחלות בסרטן שד. המחקר אותו הזכרתי מצא שנשים עם עודף  משקל גבוה במיוחד( BMI גבוה מ 40) מכפילות את הסיכון  לחלות בסרטן שד.  גם עודף משקל בינוני (BMI  גבוה מ- 28) מעלה את הסיכון לתחלואה בעשרות אחוזים, בעיקר אצל נשים אחרי גיל המעבר.
מחלימות – האם עודף משקל מעלה את הסיכון להשנות של מחלה ?
כן ! עבודה של ה National Cancer Institute  שהתפרסמה ב 2012 ,עקבה במשך 8 שנים אחרי 5,000 מחלימות מסרטן שד. ככל שעודף המשקל היה גבוה יותר כך עלה הסיכון להשנות של מחלה ולתמותה ממנה.  נשים עם עודף משקל גבוה ( BMI מעל 30) היו בעלות  סיכון מוגבר ב 40% להשנות של מחלה ו 69% לתמותה ממנה.
מטה אנליזה נוספת שהתפרסמה במאי 2014 עקבה אחרי יותר מ 200,000 נשים שחלו בסרטן שד.  המסקנות היו חד משמעיות: עודף משקל מגביר את הסיכון להשנות של מחלה ותמותה ממחלה, ללא קשר אם עודף המשקל נרכש לפני, במהלך או אחרי  אבחון המחלה.
מדוע נשים שחלו בסרטן שד נוטות לעלות במשקל?
נשים שחלו בסרטן שד נוטות נוטות להעלות במשקל 3-5 ק"ג בממוצע במהלך הטיפולים הכימותרפיים ואף לאחריהם. יש לכך מספר הסברים וסיבות:

  • תשישות, שהיא אחת מתופעות הלוואי המרכזיות של טיפולים כימותרפיים, מונעת מהן לעסוק בפעילות  גופנית.
  • כניסה מוקדמת לגיל המעבר – טיפולים כימותרפיים או ניתוח להוצאת השחלות גורמים לכניסה מוקדמת לגיל המעבר. ירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון בגוף גוררת עמה גם ירידה במסת השריר ועלייה במסת השומן וכן מאיטה את קצב חילוף החומרים בגוף.
  • שימוש בסטרואידים במהלך הטיפולים הכימותרפיים נוטה לגרום להגברת התאבון ומכאן לאכילת יתר.
  • הדימוי הפסיכולוגי שיש לרבים מאיתנו וקושר אסוציאטיבית ירידה במשקל לאיבוד שליטה על המחלה ומוות מפחיד נשים רבות ומונע מהן לשים לב למשקלן.
  • טיפולים למניעת השנות המחלה – נשים רבות מתלוננות ששימוש בטמוקסיפן ותרופות הורמונליות נוספות גורם להן להעלות במשקל ולאבד מסת שריר. אין מחקרים שתומכים בטענה זו. אך מעניין לציין שנשים שעברו ניתוח  או ניתוח וקרינה בלבד, נוטות להעלות במשקל פחות מנשים שעברו טיפולים כימותרפיים.
  • אחרון חביב, אך חשוב לא פחות: המסר שנשים מקבלות מהממסד הרפואי הוא לרוב: "אכלי מה שאת רוצה, זה לא הזמן לעסוק בדיאטה".

האם את "אגס" או "תפוח" ? ולמה זה חשוב?
לא כל השומנים  "שווים". אופן פיזור השומן בגוף מהווה גם הוא משתנה משמעותי. נשים עם  מבנה "תפוח" ,  כלומר מתניים עבות יותר, נמצאות בסיכון גבוה יותר מאשר נשים בעלות עודף משקל עם מבנה אגסי, כלומר מתניים צרות יותר, ועודף שומן בירכיים.
לנשים עם השמנה בטנית סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן שד.
איך אפשר להסביר את זה?
שומן בכלל ושומן בטני  (Visceral fat ) בפרט מייצרים סביבה נוחה יותר להתפתחות סרטן:

  • הרוב המכריע של  סרטני השד  ( כ 80%) רגישים לאסטרוגן, ונשים שחלו בסרטן שד הורמונאלי מקבלות לרוב טיפול תרופתי הורמונלי לדיכוי רמת האסטרוגן בגוף. לאחר הפסקת המחזור החודשי רקמות השומן הופכות להיות "בית חרושת" לייצור אסטרוגן. יותר שומן בגוף משמעותו גם יותר אסטרוגן בגוף. אצל נשים שמנות רמות האסטרוגן עלולות להיות  גבוהות ב- 50% עד 100%  לעומת נשים רזות. יותר אסטרוגן = יותר מחלה
  • נשים עם עודף שומן נוטות להפריש גם רמות מוגברות של אינסולין. עודף אינסולין מייצר אף הוא סביבה נוחה להתפתחות וגדילה של תאים סרטניים. איסולין הוא "חומר דשן" לתאי סרטן וגורם להם להתפתח ולהתחלק במהירות גבוהה יותר. ואכן, מחקר גדול שתוצאותיו התפרסמו רק בשבוע שעבר עקב אחרי 900,000 אנשים ברחבי העולם, ומצא שאנשים עם רמות סוכר גבוהות מהנורמה, גם אלו המוגדרים כטרום סכרתיים נמצאים אף הם בסיכון מוגבר לסרטנים מסוגים שונים.
  • תאי שומן מפרישים הורמונים שונים בינהם לפטין המאיצים גדילה והתפשטות של תאים סרטניים.
  • לאנשים שמנים יש לרוב רמות גבוהות יותר של גורמי דלקת בגוף. מחקרים רבים בשנים האחרונות מתרכזים בקשר ההדוק שבין דלקת כרונית וסרטן.

אם כך, האם ירידה במשקל יכולה להוריד את הסיכון לתחלואה או להשנות של מחלה ?
ירידה במשקל עשויה להקטין תחלואה והישנות של מחלה !
בהעדר מחקרים קליניים ספציפיים בנושא, אפשר לקחת נתונים בעיקר ממחקרי התבוננות: מעקב של 26 שנים אחרי 87,000 נשים  בגיל המעבר מצא כי אלו שירדו 5 ק"ג או יותר הפחיתו את סיכון התחלואה שלהן ב 20%.
מחקר אחר שעקב אחרי מחלימות מצא שנשים שהקפיד על דיאטה מופחתת שומן (פחות מ 20% מצריכת הקלוריות הכוללת) נטו לרדת במשקל ובסה"כ הכללי הפחיתו את סיכויי השנות המחלה שלהן ב 25%-40% לעומת נשים שלא הקפידו על תזונה מופחתת שומן.
את העדות המחקרית הטובה ביותר שיש כרגע לקשר החיובי שבין הורדה במשקל להורדת הסיכון לתחלואה או תמותה מסרטן אפשר למצוא בנתונים ממחקרים על אנשים שעברו ניתוח לקיצור הקיבה.
ניתוחים אלו גורמים לירידה ממוצעת של כ 30% במשקל, ונראה כי הם מורידים בעשרות אחוזים תחלואה ותמותה מסרטן.
לדברי החוקרים אלו הם נתונים מאד משמעותיים ומרשימים, במיוחד אם נתחשב בעובדה שטיפולים תרופתיים שונים  למניעת השנות מחלה אינם מציעים תוצאות מרשימות בהרבה.
מה כדאי לעשות ?

  • ברמה הציבורית: העלאת המודעות. בישראל למשל, יותר מ 60% מהפרסומים של האגודה למלחמה בסרטן ב 2013 עסקו בחינוך הציבור להמנעות מחשיפה מוגברת לשמש, אך רק 7% ממקרי הסרטן קשורים לחשיפה כזו.  לעומת זאת, פחות מ 10% מהפרסומים עסקו בחינוך הציבור לשמירה על משקל תקין ואימוץ אורחות חיים בריאים, למרות שהסטטיסטיקה קושרת כמעט חצי ממקרי הסרטן לסיבות אלו. כמו כן, מעטים האונקולוגים או הרופאים המסבירים למטופלים את החשיבות של ירידה במשקל או מנחים אותו לקבל עזרה מקצועית מתאימה בכדי להגיע למשקל תקין.
  • ברמה הפרטית: שימרו על משקל בנורמה הנמוכה ! משקל נורמלי = הקטנת הסיכון לתחלואה, השנות של מחלה או תמותה ממחלה. בידקו את ה BMI שלכם. האם אתם צריכים לרדת במשקל ?  המלצות האגודה האמריקאית לסרטן מנחה את המחלימים מסרטן לשמור על משקל נורמלי נמוך ככל האפשר (מבלי להיות בתת משקל) . אכילה בריאה המבוססת על שפע של ירקות ופירות בשילוב עם פעילות גופנית קבועה הם 2 המפתחות העיקריים להשגת מטרה זו.

סדנת הבישול הבאה, עידכונים נוספים ומתכון לחג

  • סדנת הבישול הבאה – סדנאות חדשות החל מחודש נובמבר עם הרבה מתכונים טעימים, בריאים וקלים וחידושים מחקריים. לקבלת פרטים על סדנאות הבישול.
  • הרצאות – בחודש הבא אתן 2 הרצאות אורח בכנס השנתי של החברה הישראלית לרפואה משלימה.  הכנס כולו יוקדש לנושא של תזונה ורפואה משלימה וההרצאות שלי יעסקו: האחת במזונות על (סופר-פודס) ומניעת סרטן והשניה באפיגנטיקה  אצלנו בצלחת – מנגנוני פעולה מונעי סרטן וחידושים ממחקרים עדכניים .הכנס יערך ב 19.11 בכפר המכביה. אשמח לראותכם.
  • מתכון לחגים – לא נוכל לסיים בלי מתכון של עוגת דבש-תפוח בגירסה בריאה יותר, אך טעימה להפליא, וקלה להכנה. ממליצה לכם לנסות.
  • מוזמנים לקרוא עידכונים שוטפים, מחקרים וחדשות בריאות בדף הפייסבוק שלי.מאחלת לכולנו שנה עם הרבה טוב, אהבה והוכרת תודה
    שרון