מרץ 2013 : חידושים מחקריים
שלום חברים,
הנה האביב כבר בפתח, וחודש מרץ כבר חולף. הפעם החלטתי לשתף אותכם במקבץ של חידושים מחקריים שהתפרסמו בירחונים הרפואיים החשובים בעולם בחודשים האחרונים. קראו ויישמו
אז מה חדש על המדף המחקרי ?
- תזונה ים תיכונית מפחיתה באופן ניכר מחלות לב
המחקר שהתפרסם בחודש שעבר בירחון החשוב ביותר בעולם הרפואה : The New England Journal of Medicine הוא אחד המקרים החשובים ביותר של השנה האחרונה. המחקר בדק את השפעת הדיאטה הים תיכונית על אירועים לבבים. החוקרים עקבו אחר כ 8,000 גברים ונשים במשך כ 5 שנים. 2 קבוצות המחקר אכלו דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית או באגוזי מלך. קבוצת הביקורת אכלה דיאטה דלת שומן. המחקר מצא כי תזונה ים תיכונית המועשרת באגוזי מלך או בשמן זית הפחיתה באופן ניכר אירועי לב לעומת תזונה דלת שומן.
אז מה למדנו ? שומן בריא חשוב לנו! פחות חשוב לספור קלוריות ויותר חשוב להתרכז באיכות האוכל שאנו אוכלים. ההבדל המהותי כאן לא קשור לכמות השומן אלא לאיכות השומן. בעוד שומן מטוגן ומחומצן מזיק לבריאותינו, שומן בריא לא רק שאינו מזיק, אלא מהווה מרכיב קריטי בבריאותינו הרגשית, הגופנית והנפשית.
איך ליישם בחיי היום יום ? הקפידו להוסיף לתזונה היומית שלכם אבוקדו, שמן זית איכותי או חופן אגוזי מלך טבעיים.
מה עוד אפשר לעשות ? הרפואה הפונקציונאלית מאפשרת בבדיקה פשוטה לבדוק את רמת השומנים הבריאים והלא בריאים אצלכם בגוף, ומאפשרת לתכנן את משטר התזונה והתוספים הנכונים עבורכם. כיון שכל גוף הוא שונה בדרישותיו, רמת השומנים הנחוצה לתחזוקה אופטימאלית שונה מאדם לאדם. ניתן לקבל את ערכת בדיקה אצלי בקליניקה
- שינה מספקת היא גורם קריטי לירידה במשקל
הדברים הראשונים עליהם אנו נוטים לחשוב כשמדובר בירידה במשקל הם אכילה נכונה ופעילות גופנית. אך ממחקר של האיגוד הרפואי הקנדי עולה כי שינה מספקת היא גורם קריטי בירידה במשקל. המחקר מצא כי אנשים שישנים פחות נוטים להיות רעבים יותר, ולצרוך יותר קלוריות. שינה לא מספקת משבשת את הפרשת ההורמונים האחראים על תחושת הרעב והשובע (לפטין וגרלין) , גורמת לאכילת יתר ומאיטה את המטאבוליזם. אז מה למדנו ? שינה מספקת היא עוד גורם קריטי לבריאות טובה בכלל ולירידה במשקל בפרט . רוב האנשים זקוקים ל 7-8 שעות שינה בלילה.
ומה עוד ? חשוב שהשינה תהיה בשעות החשיכה, ובשעות קבועות ככל האפשר. עובדי משמרות, ואנשים שבאופן תדיר אינם שומרים על שעות שינה קבועות נוטים לחלות ביותר מחלות כרוניות בכלל ובסרטן בפרט.
איך ליישם בחיי היום יום ? השתדלו ללכת לישון בשעה קבועה ומוקדמת (רצוי לפני חצות !) , אם אתם סובלים מהפרעות שינה שונות השתדלו לברר את המקור שלהן: חדר השינה צריך להיות מאוורר, חשוך ושקט. השתדלו לשמור על הגיינת שינה : כלומר לא לעבוד מול מסך המחשב לפני השינה וליצור טקסי שינה קבועים כגון : מוסיקה רגועה לפני השינה , מקלחת וכו' . אם אתם מתקשים להרדם שיקלו להשתמש בצמחי מרפא או במלטונין, אנטי אוקסידנט העוזר להרדם ונמצא במחקרים רבים כרכיב אנטי סרטני. כאן גם המקום להזכיר כי מחקר נוסף שהתפרסם לפני כחודשיים מצא רמה נמוכה של מלטונין אצל נשים הנוטות לסבול מהפרעות שינה סמוך למחזור החודשי. נטילת תוסף של מלטונין שיפרה את איכות השינה אצל נשים אלו.
- רמה גבוהה של ויטמין D קשורה להפחתת תמותה מכל מחלה (כמעט)
המחקר שהתפרסם חודש שעבר ב AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION עקב אחרי 10,000 אנשים במשך 10 שנים. נבדקים בעלי רמה נמוכה של ויטמין D היו בעלי סיכון גבוה בעשרות אחוזים למות מסרטן , מחלת לב או מחלות ראה. החוקרים מציינים כי שמירה על רמה נאותה של ויטמין D היא דרך קלה ופשוטה להקטין סיכון לתחלואה ותמותה.
אז מה למדנו? ויטמין D ברמה נאותה הוא מרכיב חיוני בבריאות טובה. אלפי מחקרים קושרים חוסר בויטמיןD כמעט לכל סוגי המחלות. רובינו חסרים בויטמיןD , בידקו את עצמכם (בבדיקת דם שיגרתית בכל קופות החולים).
איך ליישם בחיי היום יום? כמעט בלתי אפשרי לקבל כמות מספקת של ויטמין D ממזון. בניגוד למחשבה המקובלת שהשמש היא אויב , השמש חיונית לבריאותינו. כמו בכל דבר בתזונה, וכנראה גם בחיים בכלל, קיצוניות היא בעוכרינו. חשוב לבלות כל יום קצת זמן בשמש (לא בשעות החמות ביותר) . אם אתם חסרים, קחו מינימום של 2,000 IU ביום, בטיפות ( אפשר לטפטף על כל דבר מאכל או לשים בשתייה). הטעות הנפוצה של רוב האנשים שלוקחים תוסף היא שהם לוקחים תוסף במינון נמוך מדי.
טיפ למטבח: שימרו בקבוק של ויטמין D נוזלי במטבח. הוסיפו מעט לרוטב לסלט או לקנקן השתייה המשפחתי.
- צריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה לתמותה מוקדמת אצל חולות סרטן שד
המחקר שהתפרסם בחודש שעבר ב National Cancer Institute Journal, עקב במשך 12 שנים אחר כ 2,000 נשים שחלו בסרטן שד. אלו שצרכו באופן קבוע מוצרי חלב עתירי שומן היו בעלות סיכון כפול לתמותה מסרטן וממחלות לב. החוקרים משערים כי רמות ההורמונים הגבוהות במוצרי חלב עתירי שומן הם אחד הגורמים המרכזיים לעלייה המשמעותית בתמותה.
אז מה למדנו ? מוצרי חלב עולים שוב ושוב כמזון בעייתי. חלק ניכר מהבעייתיות נעוצה כנראה באופן הגידול של הפרות המקבלות כמות ניכרת של תרופות, הורמונים ואנטיביוטיקות מסוגים שונים.
איך ליישם בחיי היום יום ? התזונה הנטורופטית ממליצה על המנעות ממוצרי חלב. ברוח המתינות: אם אתם בוחרים לאכול מוצרי חלב, הגבילו את הצריכה למנה אחת (למשל גביע יוגורט) 3 פעמים בשבוע. הקפידו על צריכת מוצרי חלב שאינם עתירי שומן (אך כמובן המנעו ממוצרי דיאט וכאלו המכילים ממתיקים מלאכותיים) והתנסו במוצרי חלב עיזים, באפלו או כבשים הנחשבים פחות מזיקים.
- נוטריאנטים נמצאו כעוזרים לשיפור הזיכרון
מחקר שנערך ב M.I.T. שבבוסטון ובאמסטרדם בחן את האפשרות לשפר תפקודי זיכרון באמצעות תוספים. המחקר עקב אחרי 260 אנשים עם שלב ראשוני של אלצהיימר. חצי מהמשתתפים קיבלו "קוקטייל" שהכיל DHA (נגזרת של אומגה 3) , אורידין וכולין (ממשפחת ויטמיני ה B) והחצי השני קיבל פלסבו. המחקר מצא כי אלו ששתו את "הקוקטייל" שיפרו את תפקודי הזכרון שלהם ב 40%. הסיבה לכך היא שDHA , כולין ואורידין עוזרים להפחתת מצבורי ה"פלאק" במוח, ולתפקוד יעיל יותר של תאי המוח. החוקרים משערים שגם אם לא ניתן יהיה למנוע לחלוטין התפתחות אלצהיימר, לפחות ניתן יהיה לדחות את התפתחות המחלה באופן ניכר.
אז מה למדנו? הנה אנחנו סוגרים מעגל ושוב חוזרים לנושא השומן הבריא וחשיבותו הגדולה , הפעם לתפקודי המוח.
איך ליישם בחיי היום יום ? דגי מים קרים כגון סלמון ומקרל, ואגוזי מלך הם מקור טוב ל DHA . חלמון (נוזלי) של ביצה ודגנים מלאים הם מקור מצויין לכולין. תוסף איכותי של DHA גם הוא רעיון טוב , במיוחד לצמחונים.
זהו להפעם
חג שמח ושבוע טוב וכמובן – הרבה בריאות
שרון