חדשות בריאות : נובמבר 2013

שלום לכולם,

העונה הקרה כבר ממש פה, ואנחנו נכנסים לשיגרה מבורכת של יצירה ועשייה.

ברפואה טבעית העונה הקרה היא עונה של התכנסות לתוך עצמינו,  מנסים לשמור על חום הגוף.  זוהי התקופה  להחליף את השייקים הירוקים והסלטים החיים שציננו את חום הגוף בקיץ הלוהט, באוכל חם ומבושל המבוסס על יותר ירקות שורש,ושומנים בריאים.

ואם כבר מדברים על שומנים בריאים: רובינו כמובן מכירים בערכו הרב של שמן הזית, ובשומנים מצויינים המצויים באבוקדו, זרעים ואגוזים שונים (כגון זרעי פשתן, אגוזי מלך)  ויודעים להתרחק ממרגרינה ומשומנים תעשייתים אחרים.  הפעם נעסוק בשמן קוקוס שהפך לאחרונה לשמן החביב על שוחרי בריאות רבים. יחד עם זאת , יש כאלו המרימים גבה וטוענים: איך יתכן ?  הרי זהו שומן רווי. ושומן רווי, יודע כל ילד , אינו דבר בריא !

ובכן, המציאות , כהרגלה, מעט יותר מורכבת ומסובכת.

שמן קוקוס – כן או לא?

ננסה להשליט קצת סדר:  שמן קוקוס אכן מכיל שומן רווי, וצריכה גבוהה של שומנים רוויים אכן איננה בריאה כיוון שהיא תורמת לעלייה בשיעור השומנים בדם ומעלה את הסיכון למחלות לב, יתר לחץ דם ,השמנת יתר ושאר רעות חולות.

אבל …. וכאן יש אבל גדול ומשמעותי : השומן הרווי שבקוקוס שונה במהותו מהשומן הרווי בבשר בקר או בחמאה.

במה הוא שונה? באורך המולקולות שלו . בשר בקר וחמאה בנויים ממולקולת שומן רווי ארוכות, ושמן קוקוס בנוי ממולקולות שומן בינוניות באורכן.

למה זה חשוב? הגוף מגיב בצורה שונה לשומנים מסוגים שונים.  שומנים המורכבים ממולקולות ארוכות  מצריכים פירוק ע"י אנזימי כבד ומלחי מרה, ונוטים להאגר ברקמות השומן, בעוד ששומנים ממולקולות בינוניות , כמו שמן הקוקוס, מהווים פחות עומס על מערכת העיכול של הגוף, מתורגמים ביעילות רבה יותר לאנרגיה, ואינן נוטים להאגר בגוף. זהו השומן הזמין ביותר לשימוש ע"י הגוף.   למעשה יש רק עוד מזון אחד בטבע בו ניתן למצוא חומצות שומן בינוניות וזהו – חלב אם.למעשה שמן  קוקוס הוא השומן המומלץ ביותר לאנשים  הסובלים מקושי בעיכול שומנים (למשל כאלו שעברו ניתוח להסרת כיס המרה).

מעבר להיותו מקור מצויין וזמין לאנרגיה , יש לשמן הקוקוס  יתרונות בריאותיים משמעותיים נוספים:

  • עוזר לירידה במשקל: שימוש בחומצות שומן בינוניות במקום חומצות ארוכות מגביר את המטאבוליזם של הגוף, תורם לתחושת שובע גבוהה יותר ולכן תורם גם להקטנה בצריכת המזון . עבודה שהתפרסמה ב BRITISH JOURNAL OF NUTRTION    ב 2011  מצאה כי צריכה של שמן קוקוס מקטינה צבירת שומן ברקמות הגוף
  • בריא למערכת הקרדיווסקולארית – מחקר מאוניברסיטת הרווארד מצא כי צריכת שמן קוקוס משפיעה לטובה על פרופיל השומנים בדם, מעלה HDL   (מה שקרוי בפי העם " הכולסטרול הטוב" ) , ולא מעלה את ה LDL .
  • מעכב אלצהיימר? בימים אלו נערך מחקר קליני שנועד לבדוק את ההשפעות של שמן קוקוס על תפקוד קוגניטיבי אצל חולי אלצהיימר. החוקרים מנסים לבדוק האם שמן קוקוס במינון גבוה יכול לעכב את התפתחות המחלה, ולהאט הדרדרות בתפקודים קוגניטיביים. http://clinicaltrials.gov/show/NCT01883648
  • מונע סכרת  –  שמן קוקוס מסייע באיזון רמות הסוכר בגוף במחקר שהתפרסם בכתב העת המקצועי של האגודה האמריקנית לסוכרת, החוקרים השוו עמידות לאינסולין בעכברים שהואכלו בסוגי שומן שונים. עכברים שאכלו שמן קוקוס היו עם רמות סוכר נמוכות יותר בדם, ופחות שומן. אחת הסיבות לכך היא שבניגוד לחומצות השומן הארוכות הזקוקות לאינסולין "ככרטיס הכניסה" שלהן לתוך התאים, שמן הקוקוס אינו גורם להפרשת אינסולין, וכך עוזר לייצוב הסוכר בדם.
  • מגן על הגוף – שמן קוקוס מכיל חומצות שונות  (כגון חומצה קפרילית וחומצה לאורית)  העוזרות להגן על הגוף בפני חיידקים וזיהומים. חומצה קפרילית  עוזרת לאזן מצבים של קנדידה , וחומצה לאורית גם היא אנטי בקטריאלית.

אם זה כל כך בריא – כל המרבה הרי זה משובח ?

כמובן שלא. שמן קוקוס מעצם היותו שומן הוא מאכל מרוכז ועשיר ולכן הצריכה צריכה להיות בהתאם – מצומצמת.

בנוסף שמן קוקוס אינו יכול לספק את כל צריכת השומן של הגוף: הוא אינו מכיל אומגה 3 או אומגה 6, ולכן נמשיך לצרוך גם שומנים בריאים נוספים: כגון אגוזי מלך, אבוקדו ושמן זית.


איך לקנות ?

כמו שראינו עם הטחינה ושמן הזית – יש חשיבות גבוהה למוצר שמוצא את דרכו למזווה שלנו. שמן קוקוס טוב הוא שמן קוקוס אורגני, מכבישה קרה, ומבית טוב. המחיר – בהתאם.  שמן קוקוס מאיכות מעולה הוא של חברת פוקה, גם לחברת גא'מוקה שמן קוקוס באיכות טובה.

איך נשתמש ?

  • שמן קוקוס הוא השמן המועדף לבישול ואפיה (טמפרטורת החימצון שלו גבוהה למדי כך שאפשר ללא חשש לבשל ואף לטגן בו)   בחורף הוא מתקשה למעין משחה לבנה, ובטמפרטורת הקיץ הופך לנוזל שקוף. אפשר גם למרוח על הלחם, או כמנהג ההודים למרוח ישירות על עור הגוף.
  • השמן נשמר היטב בארון ואין צורך לקרר אותו.כדאי לצרוך כפית עד כף של שמן קוקוס ביום.

מתכון מוצלח במיוחד למאפה בוקר חורפי

מאפה בוקר של שיבולת שועל

פתרון מצויין לאלו שאוהבים לפתוח את הבוקר עם מאפה, סולדים מדייסה, או סתם ממהרים. שיבולת השועל היא עתירת סיבים, ויטמינים , מינרלים. מרגיעה ומנחמת.  זוהי למעשה מעין דייסת קוואקר אפויה.

אפשר לגוון עם אין סוף תוספות טעימות אותן תוסיפו לתערובת לפני האפיה:  תפוח עץ מגורר, מעט קינמון ואגוזי מלך או בננה מעוכה, וחצי כוס של פתיתי שוקולד מריר מאיכות גבוהה.

המאפה במיטבו כשהוא חם וזהוב. אפשר גם לאפות אותו בבנית מאפינס ולקבל יחידות "אישיות".

רכיבים:

  • 2 ביצים אורגניות
  • שליש כוס סירופ מייפל טבעי
  • 1 כפית אבקת אפיה
  • 1 כפית מלח ים
  • רבע כוס שמן קוקוס + רבע כוס שמן זית
  • 1 כוס חלב קוקוס ביתי (אפשר כמובן כל חלב צמחי אחר – ראו מתכון בתחתית)
  • 1 וחצי כוסות שיבולת שועל טחונה גס
  • 1 וחצי כוסות שיבולת שועל טחונה גס

ההכנה:

  • להקציף במערבל את כל החומרים למעט השיבולת שועל
  • לערבב פנימה את שיבולת השועל
  • אפשר להוסיף מעט פתיתי קוקוס או שקדים , אפשר גם להוסיף לתערובת תפוח עץ קצוץ לקוביות.
  • לשמן במעט שמן זית או קוקוס תבנית אפיה רבועה או עגולה, לשפוך פנימה את התערובת , ולאפות בתנור, 170 מעלות, עד שמתייצב ומזהיב.

 

חלב קוקוס ביתי

דרך נהדרת להשתמש בקוקוס.  תחליף בריא, זול וטעים לשימורי חלב הקוקוס. מצויין להעשרת מרקים, דייסות ותבשילים בניחוח אסייתי.  נהדר בתור תחליף לחלב בכל מתכון של עוגה או מאפה.

  • 1 כוס פירורי/פתיתי  קוקוס לא ממותקים (חנויות טבע)
  • 2-  2 וחצי  כוסות מים מסוננים

אופן ההכנה:

  • משרים את הקוקוס ב 1 כוס מים פושרים למשך חצי שעה או מעט יותר
  • טוחנים בבלנדר את תערובת הקוקוס והמים במשך דקה.
  • אחרי שנוצרת מחית , מוסיפים  לבלנדר את שארית המים (1 וחצי כוסות)   וממשיכים לערבל עוד מספר שניות.
  • אם מעונינים בחלב מסונן (לא חובה) : מסננים את התערובת דרך מסננת דקה, חיתול בד,  או שמים בקומקום של FRENCH PRESS
  • הערות:
  1. ניתן באותו האופן להכין חלב שומשום, חלב אגוזי מלך , חלב אגוזי לוז  וכו'
  2. יישמר במקרר בכלי סגור עד שלושה ימים.

מקום למחשבה:

The greatest obstacle to discovery is not ignorance – it is the illusion of knowledge “"

Daniel  J. Boorstin