דבש, בריא ?
נ
דבש , בריא ?
נוהגים ליחס לדבש הרבה תכונות בריאותיות, הנפוצות שבהן היותו אנטי דלקתי, אנטי בקטריאלי, נוגד שיעול ומרגיע. עולם הרפואה הטבעית ממליץ על השימוש בדבש לצורך טיפול בתחלואים שונים: שיעול, כוויות, אנמיה, ואפילו אולקוס ואבנים בכיס המרה.
ואכן, בצורתו הגולמית מכיל הדבש ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, פלבנואידים ,אנזימים ואנטי אוקסידנטים – בקיצור שפע רב של רכיבים התורמים לבריאותינו.
אך האם הדבש אותו אתם רוכשים בסופרמרקט אכן מכיל את כל תכונות הפלא הרפואיות הללו ? קרוב לוודאי שהתשובה היא לא.
הדבש במקורו הוא למעשה נקטר הפרחים מעורב בהפרשות "הרוק" של הדבורים , היוצרות תערובת עשירה באנזימים ואנטי אוקסידנטים. אך כמו רוב האוכל הנרכש בצנצנות, גם דבש הוא לרוב מוצר תעשייתי. כלומר מוצר שעבר תהליך של פיסטור וסינון, ולעיתים קרובות גם דילול במים.
תהליך הפיסטור מתרחש בחום גבוה ונועד להשמיד בקטריות וחיידקים העלולים להמצא בדבש (הנפוץ שבהם הוא חיידק הבוטולינום העלול לגרום לתחלואה קשה בעיקר אצל תינוקות) . אך תהליך הפיסטור פוגע גם באנזימי העיכול ובחלק ניכר מהאנטי אוקסידנטים המצויים בדבש הטבעי.
כמות הדבש המיוצרת הולכת ויורדת
אחת הסיבות לכך היא שאוכלוסיית הדבורים העולמית הולכת ונעלמת. הדבר מטריד במיוחד בהתחשב בעובדה ש 75% מהצמחים הפורחים תלויים בדבורים לצורך הפרייה ורבייה. מחקרים רבים נעשו בכדי למצוא את הסיבות לכך. וכנראה לא תופתעו לשמוע, שכמו באוכלוסייה האנושית, נראה שאוכלוסיית הדבורים סובלת בעיקר מתזונה לקויה (מגדלים רבים נותנים לדבורים מי סוכר בכדי להגדיל את תפוקתן ולזרז את תהליך הייצור), חשיפה לקרינה , חשיפה לחומרי הדברה ולגידולים שעברו שינויים גנטיים (GM). כל אלו יוצרים רמות לחץ גבוהות הגורמול לקריסה של מושבות דבורים רבות.
במאמר שפורסם בשנת 2011 בארה"ב נמצא כי יותר מ 75% מצנצנות הדבש הנימכרות במרכולים ורשתות שיווק בארה"ב עברו תהליך פיסטור אגרסיבי במיוחד שהוציא מהדבש את כל חלקיקי הפולן (אבקת הפרחים הנצמדת לרגלי הדבורים ומכילה את רוב הרכיבים הבריאותיים בדבש) כך שבסופו של התהליך התעשייתי הדבש שהמתקבל הוא לא הרבה יותר מאשר "מי סוכר", שאינם מכילים שום יתרון בריאותי, ומן הסתם עלולים להזיק יותר מאשר להועיל.
דבש אנטי-סרטני ?
בשנים האחרונות התפרסמו מספר מחקרים לגבי השימוש של דבש במחלות סרטניות.
מספר מחקרים בדקו את השימוש בדבש למניעת התפשטות של תאים סרטניים, לעידוד תמותה של תאים סרטניים, ולחיזוק יכולת ההתמודדות של הגוף בסרטנים של מערכת העיכול, הריאה והושט.
המחקר נראה חיובי ומבטיח, אך נכון להיום מחקרים אלו נעשו בתאים סרטניים במעבדה. ולא הגיעו לשלב של ניסוי בבעלי חיים או בבני אדם.
מחקר אחד שכן נערך בבני אדם הוא מחקר על דבש "לייף מל" שפותח בישראל.
לדברי היצרנים זהו דבש העוזר להעלות את ספירות הדם אצל חולי סרטן העוברים טיפולים כימותרפיים. תכונה זו מושגת, לדבריהם, ע"י האכלת הדבורים בתערובת מיוחדת המכילה צמחי מרפא, וטימינים ומינרלים שונים.
טענה זו נבדקה בעבודה מחקרית אחת שכללה 30 חולי סרטן.
לדברי היצרנים 40% מהנבדקים במחקר (12 במספר) , אכן לא פיתחו נוטרופניה (ספירת דם נמוכה) כשהשתמשו בדבש בזמן טיפול הכימותרפי.
אך יש לזכור כי הדבש האמור נבדק פעם אחת בלבד על קבוצה קטנה מאד של מטופלים (30 ) , ללא קבוצת ביקורת, ולכן אינו יכול להוות אינדיקציה מספקת לשימוש רפואי.
בשורה התחתונה
- דבש טבעי ולא מתועש הוא מוצר המכיל רכיבים בריאותיים רבים (אסור לצריכה לילדים מתחת לגיל שנה)
- ניתן להשיג דבש איכותי ובריא בחנויות טבע ובמכוורות שונות. דבש איכותי הוא לרוב (אך לא תמיד) עכור מעט (אינו שקוף) ואינו נוזלי.
- קנו דבש אורגני, בהגדרה דבש אורגני הוא דבש שלא עבר חימום (ולכן עדיין מכיל את כל האנזימים הפעילים) , או דבש שמצויין עליו במפורש שלא חומם.
- אם הדבש התגבש, ניתן להניח את צנצנת הדבש בתוך קערה עם מים חמים, ותוך מספר דקות הדבש ישוב להיות ניגר.
- גם אם רכשתם דבש טבעי לא מסונן ולא מפוסטר זיכרו כי דבש מכיל כ 70% פרוקטוז (ממש כמו סוכר לבן) , ולכן גם הוא מעלה את רמת הסוכר בדם באופן מהיר.
- המפתחות המרכזיים לשימוש בריא בדבש הינם: שימוש מצומצם (עד 1 כף ביום) בדבש מאיכות גבוהה, בשילוב עם, ירקות, זרעים ואגוזים שימנעו זינוק חד ברמת הסוכר בדם.