איך אקבל סידן אם אני לא אוכל מאכלי חלב ?
האמת היא שזו לא ממש בעיה. צריכת הסידן של הגוף היא לא גדולה כמו שגורמים לנו לחשוב. אחת הבעיות המרכזיות היא ספיגה. כמה סידן אנחנו למעשה סופגים ממה שאנחנו אוכלים? מאכלי חלב מפורסמים בתכולת הסידן הגבוהה שלהם, אך זהו למעשה סידן שאינו ניספג בקלות.
לגבי תוסף של סידן, יש מצבים שנזקקים לו, אך לכלל הציבור, הנחיית משרד הבריאות האמריקאי שהתפרסמה כבר לפני שנתיים (http://annals.org/article.aspx?articleid=1655858) היא לא לתת לנשים תוסף של סידן וויטמין D למניעת ראשונית של שברים, כיון שלא הוכח שיש בכך כל תועלת.
איך תשלבו בתזונה מאכלים עשירים בסידן?
- עלים הירוקים – בעיקר אלו הכהים כגון עלי קייל, גרגיר נחלים , ארוגולה, בוק צוי וגם חסות מרירות כגון אנדיב. ב 100 גרם עלים יש כ 120 מ"ג סידן שניספג בקלות גוף.
- ירקות ירוקים : במיה, ברוקולי ושעועית ירוקה. בכוס ירקות מבושלים יש כ 60-70 מ"ג סידן
- שקדים: מקור מצויין אך עשיר בקלוריות. ב 100 גרם שקדים יש כ 250 מ"ג סידן (גם באגוזי ברזיל)
- זרעי שומשום (גם טחינה) וזרעי פשתן – 100 מ"ג סידן ב 1 כף זרעים.
- מן הים: סרדינים ואצות ים על סוגיהם השונים.
- מקור שלרוב לא מוזכר –עשבי תיבול: פטריוזיליה, מיורן, בזיליקום, רוזמרין וטימין. ב 1 כפית של עשבי תיבול יבשים יש כ 100 מ"ג סידן.
- שימו לב שרוב הטופו גם מועשר בסידן
רעיונות:
- סלט עלים ירוקים, פטרוזיליה, בזיליקום ושברי שקדים
- ברוקולי מאודה, מתובל בזרעי שומשום ולימון או בכף טחינה . אפשר להוסיף גם קוביות טופו.
- חליטת תה קרה או חמה עם רוזמרין, טימין, לימונית ומרווה – יחטו את העלים במים רותחים. הסידן לא ניפגע בבישול. לימי הקיץ החמים. שיפכו את החליטה החמה על כוס מלאה בקוביות קרח, והרי לכם תה צונן, עשיר בסידן ובעוד פיטוכימיקלים בריאים.