האם יש קשר בין תזונה לסרטן?

שלום חברים,
כותבת אליכם אחרי הפסקה ארוכה בפרסום ידיעוני הבריאות. בחודשים האחרונים הייתי עסוקה בהרצאות בכנסים שונים, בכתיבת מאמרים ובעבודה אינטנסיבית בקליניקה ובבית החולים.
אחת ההרצאות האחרונות שלי הייתה בכנס תעצומות במוזיאון ארץ ישראל, הכנס עסק בדרכים טבעיות להחלמה מסרטן, וההרצאה  עסקה בקשר שבין תזונה לסרטן.
האם בכלל יש קשר מוכח בין תזונה לסיכון התחלואה בסרטן? בין תזונה  לקצב ההתקדמות של המחלה? או חלילה לחזרתה?  בשנים האחרונות המחקר בנושאים אלו הולך ומתרבה. ואין זה יותר עניין של אמונה או דעה אלא עניין של ידיעת העובדות. לפניכם תקציר של מחקרים מעניינים במיוחד מהחודשים האחרונים:
תזונה בריאה מורידה את הסיכון לתחלואה בסרטן
מטה-אנליזה של 27 מחקרים שהתפרסמה  ב European Journal of  cancer  בינואר 2015 מצאה כי צריכה גבוהה של ירוקת ופירות מורידה את הסיכון לתחלואה בסרטן. עבור כל 200 גרם של ירקות ופירות שתצרכו ביום תרוויחו ירידה של 8% בסיכון לחלות בסרטן (עד למקסימום של 9 ירקות ביום).
המלצתי – הרבו בצריכת ירקות ופירות מכל הצבעים, הסוגים והמינים. בסלט, במיצים טריים, בבישול או באידוי. המחקר מוצא כי היתרון הגדול ביותר הוא בצריכה של 5 ירקות ופירות ליום. מעבר לכך התמורה השולית פוחתת. הקפידו לצרוך מינימום של 5 ירקות ביום. עדיף אורגניים ובעונתם.

תזונה גרועה מעלה את הסיכון לתחלואה בסרטן
מחקר שהתפרסם ב British medical Journal    באפריל השנה מצא כי צריכה קבועה של בשר בקר מעלה את הסיכון לתחלואה בסרטן שד ב 13%. אך הממצא המטריד באמת במחקר הזה הוא העובדה שנשים שמשתמשות בגלולות למניעת הריון וצורכות בשר בקר מעלות את הסיכון שלהן לחלות בסרטן שד ב 54%. כנראה בגלל השילוב שבין ההורמונים שבבשר הבקר להורמונים שבגלולות. השערה נוספת שהעלו החוקרים היא שהשילוב בין ההורמונים לאופן ההכנה הנפוץ של בשר בקר (החריכה הנוצרת במנגל, על האש, ברביקיו או איך שלא תרצו לקרוא לזה) הוא שילוב גרוע במיוחד.
המלצתי – נסו להמנע מצריכה של בשר בקר, במיוחד אם אתם משתמשים בהורמונים מכל סוג שהוא (מה שנכון לגלולות למניעת הריון כנראה נכון גם לנשים המשתמשות בהורמונים לגיל המעבר). אם אתם בכל זאת אוכלים בשר בקר- בחרו בנתחים רזים (פילה עדיף על אנטריקוט) והמנעו מחריכתם.

תזונה בריאה מורידה את הסיכון לחזרה של מחלה
מחקר שהתפרסם במרץ השנה ב journal of cancer prevention עקב אחרי מחלימים מסרטן במערכת העיכול. המחלימים שהרבו בשתיית תה ירוק (יותר מ 4 כוסות ביום) נהנו מהפחתה של יותר מ 50% בסיכון לחזרת המחלה. (כעבור שנה של מעקב, בקבוצת שותי התה הירוק רק ל 15% הייתה חזרה של מחלה לעומת יותר מ 30% חזרה של מחלה בקבוצת הביקורת).
המלצתי – הרבו בשתיית תה ירוק. גם בקיץ אפשר להנות מתה ירוק צונן. הכינו חליטה של עשבי תה שאתם אוהבים כגון: מליסה,לואיזה, מרווה, אורגנו ואחרים. הוסיפו לחליטה שקית או שתיים של תה ירוק מאיכות טובה (למשל של חברת פוקה הבריטית), שפכו לקנקן גדול מלא בקוביות קרח ומים קרים ותהנו מהיתרונות הבריאותיים של התה הירוק גם בימי הקיץ הצוננים.

תזונה בריאה מאטה את קצב התקדמות המחלה
הגבלה קלורית מורידה את קצב התפתחות גידולים –  ניסוי שנערך בעכברים עם גידול מסוג triple negative breast cancer  מצא כי הגבלה של 30% בצריכת הקלוריות מאטה את קצב התפתחות הגידולים בכ 50%. נושא ההגבלה הקלורית הוא נושא שנחקר רבות בשנים האחרונות. אנחנו יודעים כי הגבלה קלורית היא אחת הדרכים היחידות הידועות להארכת חיים, וגם בהקשר האונקולוגי אנחנו יודעים כי עכברים שנמצאים בצום חלקי משיגים תוצאות טיפוליות טובות יותר הן בטיפולי קרינה והן בטיפולים כימותרפיים.

צום יכול להפחית במידה ניכרת ואף למנוע תופעות לוואי של טיפולים כימותרפיים
במחקר שהתפרסם השבוע (יולי 2015) בירחון  cell cycle  נמצא כי עכברים שנמצאים בצום 3 ימים לפני טיפול כימותרפי לסרטן המעי אינם חוווים תופעות לוואי לעומת עכברים שאינם נמצאים בצום. יעילות הטיפול לעומת זאת – לא נפגעת בעקבות הצום.
המלצתי – מעניין מאד אך לא מפתיע. יחד עם זאת, יש ליישם בזהירות רבה ותחת מעקב רפואי. תלוי במשקל ובמצב הספציפי של כל מטופל.
לסיכום: באופן לא מפתיע , לתזונה יש  השפעה משמעותית של הסיכון לחלות בסרטן, על הסיכון בחזרה של מחלה ועל קצב ההתקדמות שלה. כדאי לאכול נכון!!

סדנאות הבישול חוזרות: 2   סדנאות סוף קיץ חדשות מתוכננות לימי שישי –  4.9.15  ול 16.10.15. הסדנאות, יכללו מתכונים בריאים, קלים, טעימים ופשוטים ליישום במטבח הביתי. כרגיל, נדבר על חידושים בעולם המחקר שבין תזונה וסרט ובעיקר על איך ליישם ו אותם במטבח שלנו בצורה מעוררת תאבון. בסוף הסדנה נהנה כולנו מארוחה צבעונית וטעימה.  אנא הרשמו במייל חוזר בהקדם האפשרי. הסדנאות מיועדות למספר קטן של משתתפים, ומתמלאות  במהירות.

לחדשות וחידושים ממחקרים עדכניים באופן רציף עקבו אחרי דף ה Facebook 

מאחלת לכם המשך קיץ טעים, נעים ומוצל ,

שרון

"התהילה הגדולה ביותר שלנו אינה בלעולם לא ליפול, אלא בלקום בכל פעם שאנו נופלים."
–  קונפוציוס